O nás
O nás
Ak si nalejete pohár vína a zahľadíte sa na etiketu, v duchu sa ocitnete uprostred bábskych vinohradov a budete pozorovať západ slnka zrkadliaci sa vo vodách bábskeho jazera a iskriaci v odleskoch vína, ktoré držíte v ruke.
Poloha
VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb, neďaleko starobylej Nitry. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality.
Orientácia vinohradov v smere sever - juh zabezpečuje výborný zdravotný stav hrozna vďaka ideálnej mikroklíme, ktorú zabezpečuje prevažujúce prúdenie vzduchu.
Pôda
Hnedozem a sprašové podložie sú vo všeobecnosti vhodným stanoviskom na výsadbu vinohradov, avšak rozdiel medzi priemernou polohou a polohou, ktorá si vydobyje slávu a uznanie znalcov je často doslova nepatrný. V Bábe na Malobábskej hore je sprašové podložie veľmi bohaté na aktívny vápnik.
Vďaka tejto kombinácii sú korene rastlín schopné prenikať veľmi hlboko do pôdy a čerpať tak všetky potrebné živiny vrátane vápniku. Vína z tejto pôdy sa vyznačujú vysokým extraktom, mineralitou, sú pevné v štruktúre a majú mimoriadny vyzrievací potenciál.
Podnebie
Vinohrady spoločnosti VINIDI sa nachádzajú v rovnakej zemepisnej šírke ako tie pezinské. Tým však podobnosť končí. Vďaka južnej a juhozápadnej orientácii dokáže dozrievajúce hrozno využiť podstatne dlhší slnečný svit najmä pred západom slnka, kedy sú slnečné lúče teplejšie ako pri východe slnka.
Dĺžka slnečného svitu a celková suma teplôt sú neodmysliteľnou podmienkou dokonalého vyzretia hrozna.
Agrotechnika
Vďaka súhre všetkých uvedených faktorov poskytujú bábske vinohrady kvalitnú surovinu aj napriek vysokým výnosom, ktorými boli donedávna vinohrady zaťažované. To je však už minulosť. Bolo to neodpustiteľné mrhanie nevšedným potenciálom bábskeho vinohradu.
Expresivita našich vín je umocnená nekompromisným podriadením všetkých agrotechnických operácií kvalite budúceho vína. Zaťaženie viničného kra úrodou na úrovni najviac 1,5 kg, v niektorých prípadoch dokonca aj podstatne menej, je skutočne veľmi nízke. Našim cieľom nie je vyrábať iba nadpriemerné vína, a tak v záujme dosiahnutia ultimatívnej kvality, sme ochotní zájsť aj za hranicu ekonomickej únosnosti.
Technológia
Technológia nádrží, ktoré nám umožňuje spracovávať hrozno rovnakej odrody z rôznych polôh, prípadne rôznej vyzretosti samostatne a dôsledne sa venovať všetkým detailom pri vinifikácii muštu.
Jednotlivé technologické celky na seba ideálne nadväzujú, čo nielen šetrí prácnosť, ale najmä nezaťažuje víno zbytočnými technologickými operáciami, zbytočným prečerpávaním a podobne. Technológ môže kedykoľvek prostredníctvom internetu kedykoľvek ovládať a riadiť jednotlivé technologické procesy.
Pivnice
Za zmienku stoja aj dve samostatné a oddelené pivnice na vyzrievanie červených, ale aj vybraných bielych vín. V jednej z nich sa za presklenou stenou nachádzajú klasické barikové sudy typu bordeaux, objemu 225 litrov, vyrobené z dlhodobo pozvoľne sušeného dreva, ktoré vínu odovzdáva iba tie najčistejšie arómy.
V druhej pivnici nájdete veľké drevené sudy, ktoré zachovávajú pôvodné hroznové arómy a v ktorých víno zároveň predýchava a stáva sa jemnejším a zamatovejším. Vo víne sa tak zachovajú pôvodné hroznové arómy, ktoré nie sú obohacované žiadnymi toastovými arómami.